INFO Over laden

Het laden van elektrische auto’s is iets ingewikkelder dan naar de pomp rijden en brandstof tanken.

Voor eigenaren van elektrische auto’s die regelmatig in het openbaar willen opladen, is het handig om meer te weten over het openbare laadnetwerk dat onderweg toegang biedt tot elektrische brandstof. Elk netwerk werkt een beetje anders.

We hebben info over:

Thuis opladen

Een elektrische auto en plug-in hybride kun je thuis opladen. Het is aan te raden om dat niet via een gewoon stopcontact te doen, maar via een speciaal oplaadstation aangesloten op een aparte groep. Dat is sneller en is veiliger.

Een oplaadstation voor thuis is bij verschillende partijen te bestellen en soms levert de gemeente zelfs gratis een oplaadpunt. Voor een  oplaadstation bij het huis is wel een eigen parkeerplaats nodig. Is die er niet? Maak dan gebruik van een openbare oplaad paal in de buurt. Veel gemeentes plaatsen een publieke laadpaal voor de deur of op een nabijgelegen parkeerplaats. Informeer naar de mogelijkheden bij de gemeente.

LADEN BIJ EEN OPLAADPAAL?

Om een elektrische auto op te kunnen laden is er een oplaadkabel, een oplaadpaal en een laadpas nodig (pas voor alleen bij een openbare oplaadpaal). De auto wordt bij een publieke of eigen elektrische laadpaal neergezet. Check of de lampjes op de paal groen zijn. Zijn ze rood, dan is er een storing en kan er niet worden opgeladen. Vervolgens wordt de de stekker van de oplaadkabel in de auto en in de laadpaal geplugd moet een pasje voor de aangegeven plek gehouden worden. De kabel vergrendelt en de lichtjes op de laadpaal worden nu blauw. Klaar met laden? Dan kan de kabel ontgrendelt worden. Ook weer met dezelfde  laadpas.

Tips voor onderweg

  • Door heel Nederland staan (semi-)publieke oplaadpunten. Aan de openbare weg, maar ook bij bedrijven en parkeergarages. Sommige laadpalen zijn gratis, maar doorgaans is er een abonnement nodig om te kunnen laden.
  • Voor een openbare laadpaal is een laadpas nodig. Die wordt gescand bij het oplaadpunt voordat er geladen kan worden.
  • Vervolgens moet het aantal kWh dat afgenomen is worden afgerekend. Sommige aanbieders vragen daarnaast ook nog abonnementskosten. Afhankelijk van het type auto duurt het laden van een lege accu aan een openbare oplaadpaal gemiddeld 4 uur.
  • Naast gewone laadpalen bestaan er ook snellaadpalen. Bij een snellaadpaal is een elektrische auto veelal binnen 30 minuten al voor 80% gevuld. Dat scheelt dus aanzienlijk in tijd. Let op: niet iedere elektrische auto’s kan bij ieder snellaadpunt opgeladen worden. Kijk altijd even in het instructieboekje van de auto of vraag advies aan de dealer. Net als bij gewoon opladen zijn er bij snelladen diverse stekkers beschikbaar.
  • Zorg voor een lange oplaadkabel. Soms staan andere auto’s onhandig geparkeerd en moet er met de kabel een behoorlijke afstand overbrugt worden naar het oplaadpunt.
  • Niet ieder oplaadpunt is geschikt dus hou daar rekening mee met de route en de planning.

EV-Nieuws